Covolt

Een oplossing die de klant meteen kon gebruiken

De opdrachtgever

Covolt

De vraag

Inzichten genereren voor eigenaren van energienetwerken.

De aanpak

Een dataflow inrichten en modellen trainen.

Learnings

Duik eerst in de business voor je aan de techniek begint.

Covolt beheert zakelijke energienetwerken en zoekt een data-oplossing die rapportages levert aan klanten. Als Junior Data Engineer Iko Vloothuis aanschuift, is zijn kennis van de energiebranche beperkt. Dat verandert snel.

Steeds meer bedrijven beschikken over een energielandschap, dat bestaat uit onder andere zonnepanelen, laadpalen en batterijen voor energieopslag. Opgewekte energie komt terecht op de energiemarkt. Met grote hoeveelheden data optimaliseert Covolt het technische en financiële rendement van energie-installaties.

Hoe maken we rapportages persoonlijk?

Iko: “De aanvankelijke vraag was om inzichten over opbrengsten te verstrekken. Er draaide een data-applicatie en daarmee wilden ze rapporteren aan klanten wat hun energiecentrale oplevert. Hiervoor was was een dataflow nodig die resulteerde in pdf-rapportages. De route was nog niet duidelijk, daar zijn we gaandeweg achter gekomen. We hebben steeds meer informatie toegevoegd om rapportages te personaliseren: adresgegevens, energieverbruik, hoe lang een systeem aan staat, enzovoorts. Zo presenteert Covolt aan klanten wat de toegevoegde waarde van hun dienstverlening is.”

Er zijn niet veel werkgevers waar je in zon korte tijd zo veel leert en je zo snel ontwikkelt.

Iko Vloothuis

Junior data engineer

Er zijn niet veel werkgevers waar je in zon korte tijd zo veel leert en je zo snel ontwikkelt.

Iko Vloothuis

Junior data engineer

Inzicht genereren

De klant wil weten wanneer het een goed moment is om stroom terug te leveren.

“Zodra er te veel op het net geduwd wordt, kost de teruglevering van energie geld. Covolt regelt het op- en afschakelen van zonnepanelen en accu’s, wij proberen dat proces inzichtelijk te maken.”

“Onze oplossing laat op dagbasis zien hoeveel uur de panelen zijn afgeschakeld, hoeveel winst dat oplevert en hoeveel kilowattuur is opgewekt. Ook voor batterijen maken we die informatie inzichtelijk, zodat klanten kunnen bepalen wanneer het een goed moment is om stroom terug te leveren aan de energiemarkt.”

  • Dagelijks rapportages over activiteit zonnepanelen
  • Overzicht opgewekte en verbruikte kilowatturen
  • Transparante inzichten in kosten en baten

De transformatie van een bestaand platform

“Covolt had een eigen platform laten ontwikkelen. Meer een soort IoT oplossing die data uit Covolt boxen opsloeg in een specifieke taal. Dat zijn andere requirements dan waar wij mee werken. De eerste uitdaging was om binnen te komen in een systeem dat al was neergezet. Uiteindelijk hebben we een vertaalslag gemaakt naar onze manier van werken, zodat het makkelijk werd om IoT data op hoge frequentie om te zetten naar klantinzichten.”

“Het bestaande platform was actief binnen de dagelijkse operatie. Als je daarop berekeningen loslaat tijdens een piekuur, kan het zomaar gebeuren dat er een box uitvalt. Daarom ontsluiten we data op de momenten dat de zon niet schijnt. Zo staat onze oplossing de operationele business niet in de weg.”

Van dataflow naar infrastructuur

Een infrastructuur bouwen waar de klant zelf mee aan de gang kan

“Ons proces werkt in verschillende stappen. Data die we onttrekken, moet getransformeerd worden voordat die in rapportages gegoten kan worden. Je moet zorgen dat alles klopt, in het juiste format staat en dan wordt weggeschreven naar een app. De hele flow hebben we ingericht. In overleg met de klant bepaal je welke informatie, hoe je die wil laten zien en op welke momenten. Dan bouwen we een modulaire en duurzame infrastructuur. Covolt kan hierdoor zelf rapportages toevoegen of pipelines verleggen.”

Missie geslaagd.
Toen de vervolgopdracht

Een optimale orchestratie van trainingsmodellen

“Met data uit een zonnepaneel kun je voorspellen wat je gaat terugleveren. De modellen die energie inbieden op de energiemarkt zijn we aan het trainen op basis van historische data, aangevuld met gegevens over het weer en de belangrijkste energiemarkten. Al die data stop je in een model en daarin worden dan scenario’s gemaakt.”

Consultancy vanuit techniek

Blenddata verzorgt consultative selling trainingen zodat engineers de vraag achter de vraag begrijpen en aan kunnen sluiten bij de belevingswereld van stakeholders. “Ik heb veel moeten leren over de business om te begrijpen wat data hier betekent. Als data engineer moet je snappen wat je verplaatst en waarom, hier maak je het echte verschil. Het grootste deel van mijn werk is technisch, daar word je voor aangenomen. Het andere deel is consultancy: is dit hoe je het wil en weet je dat zeker en waarom? Vanuit de techniek geef je advies over de gevolgen.”

Welke keuze ik ook maak,
hier kan ik groeien

“Mijn technische kennis is in het eerste jaar al zoveel vooruit gegaan. Over een jaar sta ik nog sterker in mijn schoenen over het data gedeelte, zodat ook mijn business advies beter wordt. Voor nu ga ik mijn zelfvertrouwen vergroten, daarna kan ik alle kanten uit groeien. Bijvoorbeeld specialiseren in data architectuur of juist in het begeleiden van anderen. Welke keuze ik ook maak, hier kan ik groeien. Met persoonlijke begeleiding vanuit Blenddata werk ik aan mijn doelstellingen voor dit jaar.”

Ook stappen maken als data engineer?

Groeien in techniek en consultancy.
Werken voor MKB’ers en multinationals.
Blend je benefits!

Bekijk vacatures

Roel Smits

Co-founder | Data architect

Share this page

Blenddata © 2024 | Alle rechten voorbehouden

Website made by: Gewest13