Mansveld

De data is er al. Samen met de klant vertalen we die naar concrete waarde.

De opdrachtgever

Mansveld

De vraag

Beter kunnen sturen op facturatie, inkoop en urenregistratie.

De aanpak

Het dataplatform optimaliseren met feedback van gebruikers.

Learnings

De organisatie ziet steeds meer de waarde van data.

Met een master in Informatiemanagement en enkele jaren ervaring in BI, komt Jay terecht bij Blenddata. Zijn eerste project als data engineer begint bij elektrotechnische dienstverlener Mansveld, waar hij samen met senior collega Harm het stokje overneemt van twee collega’s.

Jay: “Mansveld heeft verschillende BV’s en maakt gebruik van verschillende systemen. Hun wens was om meer inzicht te krijgen in zaken als urenregistratie, facturatie, werkvoorraad en inkoopprocessen. Mijn voorgangers hadden de data ontsloten en de meest ruwe vorm klaargezet. De volgende stap was om deze data zo te combineren en transformeren dat Mansveld er mee uit de voeten kan.”

Sturen zonder handwerk

“Mansveld wilde bijvoorbeeld kunnen sturen op gemaakte uren. Voorheen moesten de geregistreerde uren uit een systeem gehaald worden, in een lijstje gezet en vervolgens naar de juiste personen gestuurd worden. Het hogere doel was om meer te kunnen sturen op data over de bedrijven heen, zonder dat er handmatige acties nodig zijn. Een teamleider kan nu zelf een rapportage openen en zien wie wat moet doen.”

Het mooie aan data engineering? De puzzel leggen hoe je meerdere bronnen met elkaar kunt verbinden.

Jay Diehl

Junior Data Engineer

Het mooie aan data engineering? De puzzel leggen hoe je meerdere bronnen met elkaar kunt verbinden.

Jay Diehl

Junior Data Engineer

Leren en de leiding nemen

“Bij dit project heb ik meteen zelf de leiding gekregen. Ik ben in het diepe gesprongen onder begeleiding van Harm, COO bij Blenddata. Ik wilde leren om voortgang te communiceren met stakeholders bij de klant. Wat willen we zien, welke data hebben we daarvoor nodig, klopt het wat ik heb klaargezet? We bereiden samen de week updates voor en ik geef zelf de presentatie. Als Pascal, Chief Information Officer bij Mansveld, een bepaald inzicht wil, vraagt Harm aan mij: welke vraag moeten we daarvoor beantwoorden? Je moet de business kant achter een vraag begrijpen om het doel te bereiken. ”

Facturatie en projecten verbeteren

Mansveld wil graag weten welke teams en projecten goed lopen en waar de ruimte voor verbetering zit.

“Van elk project kan Mansveld leren. Wanneer materialen en uren kunnen afwijken van de begroting kunnen we kijken wat er de volgende keer beter kan. Als de opvolging van facturen afwijkt van de rest, kan een dataplatform dat inzichtelijk maken. Blenddata zorgt dat de gecombineerde data klaarstaat en getransformeerd wordt naar hoe Mansveld het wil hebben. Ik werk samen met iemand van Mansveld die de data visueel maakt, omdat hij de business goed begrijpt.”

Data zorgt voor inkoopvoordeel

Meer inzicht in het inkoopproces kan Mansveld aanzienlijk financieel voordeel opleveren.

“Mansveld werkt met DGC leveranciers waar ze korting krijgen als ze een bepaald percentage daar inkopen. Dan is het zeer waardevol om scherp te hebben hoeveel je daar inkoopt. Of bijvoorbeeld de 2% korting die je krijgt wanneer facturen binnen twee weken betaald worden. Dan wil je weten welke facturen betaald moeten worden om die korting te krijgen. In de ideale situatie zie je dat in een grafiek of lijstje. We zijn nu bezig om dat voor elkaar te krijgen.”

Eerst implementeren, dan optimaliseren

Met de eerste successen op zak, breidt de vraag van de klant zich verder uit.

“Het wensenlijstje bestond aanvankelijk uit meer inzicht in uren, inkoop en facturatie. De exacte vraag is gedurende het project in beweging gekomen. Zo ontstond bijvoorbeeld de wens om meer inzicht te krijgen in grootboekrekeningen en mutaties. Onze aanpak heeft een duidelijke insteek: ga het dataplatform eens gebruiken en verzamel feedback in de organisatie. Hoe kan het makkelijker, wat missen gebruikers nog, hoe wordt er intern gereageerd op deze oplossing? Daarmee kunnen we later kijken naar verdere optimalisatie. Dat is de aanpak die bij dit project past.”

De klant meenemen

“Toen ik een half jaar geleden begon aan dit project, verwachtte ik vooral op technisch vlak te groeien. Ik ben juist als consultant meer gegroeid. Data van A naar B brengen is een zeer complex proces, vooral voor een opdrachtgever die wel de systemen kent maar niet in code denkt. Ik deel wat we aan het doen zijn en wat het resultaat daarvan is. Zodat hij kan bepalen of we verder gaan of dat we ergens een kruis doorzetten.”

Ook stappen maken als data engineer?

Groeien in techniek en consultancy.
Werken voor MKB’ers en multinationals.
Blend je benefits!

Harm Hoebergen

Operationeel directeur

Share this page

Blenddata © 2024 | Alle rechten voorbehouden

Website made by: Gewest13